Roermond heeft als regio veel te bieden. Maar hoe maak je dit duidelijk richting de jonge generatie, zoals de huidige studenten in deze (grensoverschrijdende) regio? Om te ontdekken waar Roermond zich online én offline kan verbeteren om ook juist het jonge talent aan zich te binden, is er een samenwerking gestart met het lokale onderwijs. Een groep internationale studenten van Fontys Venlo hebben het afgelopen studiejaar onderzoek gedaan naar deze regio in opdracht van de gemeente Roermond en in samenwerking met Citymanagement Roermond. Lees vooral verder als je nieuwsgierig bent naar de resultaten en aanbevelingen van dit onderzoek.
Uitkomsten van het onderzoek
Onder toeziend oog van een serieuze delegatie, waaronder de directeur van de Fontys International Business School Wouter Josso, voorzitter van het college van bestuur Joep Houterman en bestuurslid Frans Möhring, presenteerden de studenten de uitkomsten van het onderzoek. De allereerste aanbeveling richting de gemeente Roermond is gerelateerd aan het aanbod van betaalbare (studenten)woningen. Dit is een uitdaging in iedere stad, en ook voor studenten die in Roermond willen werken. Het is daarom belangrijk dat ze in de toekomst een betaalbare woonplek kunnen vinden. Daarnaast zou de bereikbaarheid van de diverse bedrijventerreinen rondom Roermond nog toegankelijker kunnen worden. De terreinen tellen honderden bedrijven en zijn op dit moment al met de auto en het openbaar vervoer bereikbaar, maar met bijvoorbeeld de inzet van een shuttlebus tussen de terreinen zou de bereikbaarheid en aantrekkelijkheid van de terreinen nog beter worden.
Meer aanbevelingen
Verder hadden de studenten een aantal aanbevelingen op het gebied van online zichtbaarheid. Roermond heeft al een zeer compleet online platform, namelijk ‘We Are Roermond’ en dit stadsbrede platform ‘We Are Roermond: Wonen & Werken’. Deze platformen zijn in vergelijking met andere steden veel completer. Wat echter nog ontbreekt ten opzichte van de andere steden, is een meertalige versie van het stadsbrede platform. De studenten raden daarom aan om We Are Roermond: Wonen & Werken bijvoorbeeld ook in het Engels aan te bieden. Ook zou het overwegen van extra online kanalen, zoals TikTok, de moeite waard zijn om vanuit daar nog beter de jongere doelgroep te bereiken.
De betrokkenen bij dit project waren erg onder de indruk van de resultaten en de aanbevelingen van de studenten. Gezien de duidelijke aanbevelingen is er de intentie om deze ook vervolgens op te pakken en te implementeren, zoals de aanbevelingen voor dit online platform. Daarmee verdwijnen de uitkomsten van het onderzoek niet in een duister ladeblok, maar worden ook daadwerkelijk ingezet.