Onze vooruitdager Maud

Maak kennis met de gezichten bij de gemeente Roermond die gezamenlijk en daadkrachtig de stad vooruit helpen. Ruim 670 medewerkers zetten zich iedere dag in voor de inwoners, ondernemers en bezoekers van de gemeente. Ontmoet de verschillende clusters en vakgebieden en kom zo meer te weten over de verschillende taken en beroepen binnen de gemeente Roermond.

Maud Hermans is als bestuursadviseur werkzaam bij de gemeente Roermond, specifiek voor wethouder Dirk Franssen. Ze maakt deel uit van het cluster Economie, Stedelijke ontwikkeling en Financiën. Nieuwsgierig naar de ervaringen van Maud bij de gemeente Roermond? Lees dan verder voor het interview met Maud!

Lees het verhaal van Maud
Maud Hermans bij de gemeente Roermond

Hallo Maud! We zijn erg nieuwsgierig naar jouw persoonlijke verhaal bij de gemeente Roermond. Zou je ons een korte introductie kunnen geven over jezelf?

Ik ben Maud Hermans, 47 jaar en woonachtig in Geleen. Ik ben fulltime bestuursadviseur voor wethouder Franssen sinds oktober 2023. Daarnaast getrouwd met Vincent, moeder van 5 kinderen (3+2), raadslid, eigenaar van een B&B en trouwambtenaar in de gemeente Leudal (oproepbasis).

Met zoveel interessante bezigheden heb je vast een volle agenda, Maud! Zou je ons kunnen vertellen waarom je bij de gemeente Roermond bent gaan werken?

Na dik 25 jaar in het onderwijs te hebben gezeten, heb ik gekozen voor een carrièreswitch. Mijn passie is politiek en dan is de keuze snel gemaakt. Na eerst een jaar ervaring te hebben opgedaan in een uitvoerende rol in een andere gemeente, kreeg ik de kans om in oktober als bestuursadviseur in Roermond aan de slag te gaan. Een functie die me op het lijf geschreven is. Naast dat er de juiste klik is met degene voor wie je bestuursadviseur bent, kan ik in deze functie mijn talenten kwijt. Er wordt van mij verwacht pro-actief te handelen en snel verbindingen te kunnen leggen. Je moet flexibel zijn in wat op je afkomt en het snel kunnen schakelen in bepaalde situaties is zeker ook en vereiste. Daarnaast krijg ik de ruimte om met de wethouder te sparren en merk ik dat mijn mening meestal door hem op prijs wordt gesteld. Wat niet betekent dat dit altijd wordt opgevolgd, maar dat hoeft natuurlijk ook niet.

Had de locatie van Roermond invloed op jouw keuze om hier te gaan werken?

De afstand was voor mij zeker een pluspunt. In mijn vorige baan moest ik ruim 30km verder rijden. Nu ik er al dik een half jaar werk, moet ik zeggen dat ik Roermond een fantastische stad vind. De uitstraling en diversiteit aan en in de wijken spreekt mij erg aan. De ontwikkelingen die de stad doormaakt en die er nog aankomen; het is voor mij als ‘buitenstaander’ een stad in bloei. Het is dat mijn man niet weg te krijgen is uit Geleen, maar anders zou ik best in de gemeente Roermond willen wonen.

‘Ik ben van mening dat ik om mijn taak juist uit te kunnen voeren, niet een 9 tot 5 mentaliteit moet hanteren. Dat werkt niet in de politiek weet ik uit ervaring.’

Wat zijn jouw voornaamste werkzaamheden van jouw afdeling/cluster binnen de gemeente Roermond?

‘Zorgen dat de wethouder in samenwerking met het ambtelijk apparaat en zijn bestuurlijke collega’s het werk zo goed mogelijk kan doen ten voordele van de gemeente Roermond.’ Dat was de strekking die ik hoorde tijdens mijn sollicitatiegesprek. Werkzaamheden die hieraan bijdragen horen in principe bij een bestuursadviseur of gaan via ons naar de juiste collega.

Welke werkzaamheden behoren ook tot jouw afdeling waarvan de buitenwereld misschien niet op de hoogte is?

Contact leggen met inwoners of andere belanghebbenden die contact hebben of hebben gehad met de wethouder. Om te laten weten dat we hun contact hebben ontvangen en om aan te geven dat we er mee aan de slag zijn. Het kan ook het teruggeven van een update zijn. Daarnaast sta ik 7 dagen per week aan als bestuursadviseur. Ik ben van mening dat ik om mijn taak juist uit te kunnen voeren, niet een 9 tot 5 mentaliteit moet hanteren. Dat werkt niet in de politiek weet ik uit ervaring. Wel bepaal ik zelf wanneer ik reageer; in het weekend of erna. De 7-dagen-per-week-instelling is overigens een persoonlijke keuze en zeker niet een leidende factor in de functie van een bestuursadviseur.

Wat is het leukste aan werken binnen jouw cluster van de gemeente Roermond?

Het samenspel met de collega’s. Of het nu de collega’s van het bestuurssecretariaat zijn, de ambtelijke collega’s, de collegeleden, de bodes, inwoners of wie dan ook. In mijn functie als bestuursadviseur netwerk je de hele dag om zaken in stelling te brengen voor de wethouder die dan weer door kan voor de gemeente.

Heb je misschien een bijzondere ervaring of herinnering die te maken heeft met jouw baan bij de gemeente Roermond?

In 2015-2019 was ik Statenlid voor de provincie Limburg en in die hoedanigheid heb ik toen huidig wethouder Jos van Rey leren kennen. Nu werk ik tijdelijk ook als zijn bestuursadviseur (samen met collega Willem) tot 1 juli en heb ik onlangs zijn kamer versierd voor zijn verjaardag. Iets dat ik bijna 10 jaar geleden nooit had kunnen bedenken en hij ook niet, schat ik in!

‘Kijk eens via LinkedIn naar mogelijke collega’s in Roermond en benader ze met je vragen voor je op gesprek komt. Ga niet altijd af op verhalen van anderen over ‘vroeger.’

Hoe zou je de bedrijfscultuur bij de gemeente Roermond omschrijven? Zijn er bepaalde zaken die je zijn opgevallen?

Het valt op dat bijna iedereen met een of meer collega’s op een kamer zit. In het begin was ik dat niet gewend, maar ik ben er inmiddels maar wat blij mee. Het creëert samenhang, je kunt overleggen en het maakt het werk effectiever. Daarnaast is er af en toe ruimte om eens over iets anders te praten dan werk. Een praatje, een grapje, een traan. Voor mij in ieder geval essentieel om mijn werkplezier hoog te houden.

Wat is een interessant feitje over werken bij de gemeente Roermond wat veel mensen nog niet weten?

Er worden verschillende activiteiten georganiseerd om het teamgevoel te stimuleren. En dan niet alleen binnen een cluster, maar zeker ook clusteroverstijgend. Niks moet, je bent vrij om deel te nemen. De ervaring leert dat je snel op een leuke, ontspannen manier je collega’s leert kennen.

Tot slot, welke tips zou je willen meegeven aan iemand die bij de gemeente Roermond aan de slag gaat?

Vraag als je zaken niet meteen weet, deze aan een een collega op de afdeling. Ik heb ervaren dat iedereen je graag helpt. Kijk eens via LinkedIn naar mogelijke collega’s in Roermond en benader ze met je vragen voor je op gesprek komt. Ga niet altijd af op verhalen van anderen over ‘vroeger’. Vraag het de mensen die er werken! En geniet van je baan: je bent immers op een van de leukste werkplekken in Limburg beland!

 

Maak kennis met de gemeente Roermond

Heeft het verhaal van Maud jouw interesse gewekt en wil je daarom meer te weten komen over de gemeente Roermond als interessante werkgever? Lees dan vooral verder en kom meer te weten over de organisatie, de verschillende clusters, beroepen en projecten.