Wat zijn de voornaamste werkzaamheden van jouw afdeling binnen de gemeente Roermond?
Wij verstrekken vergunningen, houden toezicht en handhaven op alles wat er ondergronds gebeurt. Hiervoor hebben we veel afstemming met collega’s van verschillende afdelingen en externe bedrijven die willen graven. Vanuit dienstbaarheid doen we het voor de inwoners om te zorgen dat zij gebruik kunnen blijven maken van elektriciteit, gas, water, data en riool, maar ook voor de grondroerders. Die willen zo efficiënt mogelijk hun werk doen. Wij hebben een handboek met uitleg, maar dat is veel informatie. Als je als netbeheerder de grond in wil en je moet met die verordening aan de slag, is dat niet niks. Wij leveren die ondersteuning om problemen voor te zijn. Omdat wij ze vanaf de start van een project begeleiden, kunnen ze ook zo snel mogelijk weer de stad uit. En dat is in het belang van iedereen. Als wij goed samenwerken, besparen zij tijd. Op deze manier manier kunnen zij bijvoorbeeld een elektriciteitsaansluiting voor inwoners of bedrijven realiseren, wachttijden beperken en overlast minimaliseren.
Welke werkzaamheden behoren ook tot jouw afdeling waarvan de buitenwereld misschien niet op de hoogte is?
We heetten tot voor kort de afdeling ‘Kabels en Leidingen’. Maar eigenlijk klopt dat niet als je strikt naar de verordening kijkt, want de kabels en leidingen worden door externe partijen, zoals de netbeheerders, gelegd en beheerd. Wij doen wat met de ondergrond: waar ligt gas, waar ligt elektriciteit, waar moet de stoep weer terug komen, enzovoorts. Dus hebben we de naam veranderd. We heten nu ‘Inrichting en Beheer Ondergrondse Openbare Ruimte’, want bij ons passeert alles wat ondergronds wordt aangelegd. Wat dat precies is, en welke projecten op dit moment actueel zijn, publiceren we op de website van de gemeente. Uitleggen aan inwoners en ondernemers welke werkzaamheden waar en wanneer gepland zijn, en waarom we dat doen, hoort ook bij mijn werk. En dat vind ik belangrijk, want uiteindelijk wil je ervoor zorgen dat iedereen nu en in de toekomst alle nutsvoorzieningen kan blijven gebruiken.
Buiten het verlenen van vergunningen, toezicht houden en handhaven, ondersteunen wij zowel de grondroerders extern als collega’s intern. De huidige verordening gaat over kabels, leidingen, riool en water. Maar nieuwe ontwikkelingen zoals opslag van CO2 ondergronds, warmte-koude-opslag en energieopslag vragen om een antwoord. Het vergunningsproces zal onder meer hierop moeten worden aangepast. Niet alleen de ondergrond zelf moet voorbereid worden, maar ook het beleid daarop. Hiervoor kijken we samen met andere afdelingen naar deze toekomst en hebben we een regionaal gemeentelijk overleg opgetuigd. Daarmee lopen we als gemeente voorop.
Wat is nou het leukste aan werken binnen jouw afdeling van de gemeente Roermond?
Als ik één ding moet kiezen, dan is het wel anticiperen op nieuwe ontwikkelingen. Mijn werk is heel breed en er is heel veel afstemming bij alles wat we doen. We houden rekening met evenementen, met groen, met archeologie, et cetera. Wat ik het leukste vind, is vooruitkijken en dingen groot maken, zichtbaar en begrijpelijk zodat mensen er iets mee kunnen. Het is veelomvattend, ik krijg mijn tijd goed vol en het geeft veel voldoening. En we leggen de dingen die we doen ook uit aan de inwoners, bijvoorbeeld via de website van de gemeente. We vermelden daar de grote werken en leggen uit waarom er gewerkt wordt. Elke maand komt er een stukje bij, daar verwijs ik vaak naar.