Niet veel mensen maken in hun carrière een draai van 180 graden, maar Gert-Jan Hox wel. Na een indrukwekkende mediacarrière – hij hielp The Voice uitgroeien tot een wereldwijd succes – is hij weer terug in zijn geboortestad Roermond. Als directeur van de ECI Cultuurfabriek.
Gert-Jan Hox: Hoe een wereldreiziger een kunst- en cultuurambassadeur werd
Fantastische plek om te wonen en werken
Gert-Jan woont al jaren in de Randstad. In Zeist om precies te zijn. Maar de stad aan de Maas is hij nooit echt vergeten. Hij vertelt: “Ik ben geboren en getogen in Roermond. Maar toen ik een jaar of 18, 19 was, wist ik niet hoe snel ik naar het westen moest vertrekken. Carnaval vierde ik er wel nog af en toe. Maar nu ik ouder ben, zie ik wat een ontzettend leuke, mooie en veelzijdige stad Roermond is. En hoeveel er gebeurt. Het is een fantastische plek.”
The Voice bracht hem over de hele wereld
Hij werkte jarenlang in verschillende rollen in de media. Hij zette Expeditie Robinson op, was de eerste hoofdredacteur van RTL Boulevard en maakte reportages over verre landen. Daarna bracht The Voice hem naar alle uithoeken van de wereld. “Ik ben voor John de Mol overal geweest voor het programma. Van Afghanistan tot Amerika en van Brazilië tot Nieuw-Zeeland.” Daarna werd BNNVARA zijn nieuwe werkgever. Helaas was het niet allemaal glitter en glamour. Want Gert-Jan werd ziek. Hij besloot daarom te stoppen als omroepdirecteur en zich volledig te focussen op zijn herstel.
Roermond voelt als thuiskomen
Na de herstelperiode koos hij voor advieswerk. Maar het verlangen om ergens bij te horen kreeg de overhand. Alsof het zo moest zijn kwam de vacature voor directeur bij ECI Cultuurfabriek voorbij en hij twijfelde geen moment. “Ik dacht: dit ga ik doen. Ik hou erg van kunst en cultuur. In deze functie komt alles bij elkaar wat ik leuk vind. En terug naar het zuiden voelt als thuiskomen.” Gelukkig steunt zijn vrouw hem en is zij bereid mee te verhuizen naar Remunj.
“Nu ik ouder ben, zie ik wat een ontzettend leuke, mooie en veelzijdige stad Roermond is. En hoeveel er gebeurt. Het is een fantastische plek”.
Cruciale rol kunst en cultuur
Maar het is niet alleen nostalgie die Gert-Jan terug naar Roermond trekt. Hij ziet de rol van kunst en cultuur in de samenleving als cruciaal. “De kunst- en cultuursector staat onder druk. Het is geen speerpunt van de politiek en dat is jammer. Zeker omdat kunst en cultuur ongelooflijk veel kunnen bijdragen aan sociale cohesie, de ontwikkeling van mensen, de identiteit van individuen en het collectief. De kracht hiervan wordt onderschat. Daar wil ik me graag voor inzetten.”
Meer mensen geïnteresseerd
ECI Cultuurfabriek biedt hem een platform om precies dat te doen. En Gert-Jan heeft grote plannen. “Met de ongelooflijk enthousiaste en bevlogen medewerkers gaan we meer mensen naar de Cultuurfabriek trekken. Het doel is vooral dat mensen die normaal gesproken niet zo snel de gang zullen maken naar de ECI, dat makkelijker gaan doen. En dat de mensen bij wie kunst en cultuur niet hun dagelijkse cup of tea is denken: wacht eens even, dit is wél leuk voor mij.”
Inspirerende plek
Ook mag het programma wel veelzijdiger en spannender. “Er gebeurt hier al heel veel, maar we doen bijvoorbeeld niets aan literatuur, klassieke muziek, avonden rond journalistiek, talkshows. Dat aanbod mag breder, net als de popprogrammering.” Gert-Jan wil dat bij de ECI Cultuurfabriek iedereen zich thuis voelt. Een plek die inspireert en waar mensen nieuwe dingen ontdekken. “Het zou mooi zijn als iedereen 1 of 2 keer komt kijken bij de ECI Cultuurfabriek en dan denkt: wat een geweldige plek, daar ga ik vaker naartoe.”
“Het mooiste is wanneer je mensen uit de regio hier dingen laat zien die ze zonder ons niet zo snel zouden zien”.
Meer doen met minder
Met die ambitie – al een uitdaging op zich – komt er nog een uitdaging. “Wij zullen in de toekomst meer moeten doen met minder. Financieel gezond blijven, terwijl we minder afhankelijk zijn van subsidies. Hoe we dat doen? Daar moet ons hele team een antwoord op vinden. We zullen alternatieve geldstromen moeten aanboren. Bijvoorbeeld via sponsoring of crowdfunding.”
Kinderen tot 12 jaar gratis
Ondanks de uitdagingen blijft Gert-Jan optimistisch. Hij gelooft in de kracht van kunst en cultuur, vooral als het gaat om kinderen. “Voor het seizoen 2024-2025 sponsort Stichting Cultuur en Bedrijf Roermond alle familievoorstellingen voor kinderen tot 12 jaar. Dat is echt fantastisch. Want kunst en cultuur verrijkt iedereen. Zo komen jonge kinderen er al vroeg mee in aanraking.”
In contact met schoonheid in brede zin
Met zijn enthousiasme, ervaring en vastberadenheid is Gert-Jan klaar om de Roermondse cultuurtempel naar een nieuw niveau te tillen. Of zoals hij zelf zegt: “Het mooiste is wanneer je mensen uit de regio hier dingen laat zien die ze zonder ons niet zo snel zouden zien. Dat je ze in contact kunt brengen met schoonheid in brede zin. Muziek, beeldende kunst en theater. Als we dat kunnen betekenen voor mensen uit Roermond en omstreken, dan ben ik meer dan tevreden.”
Jij hebt vast zin gekregen om de ECI Cultuurfabriek te bezoeken. Logisch. Check daarom www.ecicultuurfabriek.nl voor alle voorstellingen, films, cursussen en workshops.
...meer verhalen van De Remunjse Connectie
Er zijn nog veel meer boeiende verhalen te lezen van De Remunjse Connectie. Scroll vooral verder en kom meer te weten over de andere recente ontwikkelingen in Roermond en omgeving.
Meld je aan voor De Remunjse Connectie
Ben je nog geen abonnee van De Remunjse Connectie? Meld je dan vandaag nog gratis aan en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen in Roermond. Ontvang iedere 10 weken een bomvolle nieuwsbrief met ‘inside stories’, interviews én carrièrekansen in de regio.