Stel je eens voor: een zonnige zaterdagmiddag in Roermond. Je loopt over de Steenweg, Grote Kerkstraat of Marktstraat en hoort plotseling de klanken van Europapa. Je volgt het geluid en ontdekt opeens waar het hippe songfestivallied vandaan komt. Met open mond sta je te luisteren naar de stadsbeiaard op het stadhuis. En als je helemaal in het liedje zit, begin je ook nog zachtjes te bewegen of misschien wel te ‘hakken’. Top! In gesprek met stadsbeiaardier Rosemarie Seuntiëns en Leon Lokkart, voorzitter van de Stichting Stadsbeiaard Roermond.
Beiaard promoten
Rosemarie uit het klokkendorp Asten bespeelt elke zaterdag van 12.15 uur tot 13.15 uur de beiaard, oftewel het carillon. Ze wisselt af in muziek. Geen muziekstijl slaat ze over. “Ik pas de nummers aan op de feestdagen of de tijd van het jaar. Ik wil de beiaard namelijk promoten bij een groot publiek. Jong en oud. Dat doe ik vooral door er een ander sausje overheen te gooien. Door bijvoorbeeld een DJ of iemand op een elektrische gitaar erbij te betrekken. Combineer dit met mooi licht en geluid en het plaatje is compleet. Daar bereik je echt de jeugd mee.” Rosemarie weet waarover ze praat. Ze speelt in 7 torens in het land en trekt met haar Roaming Bells over de hele wereld. Haar show met een reizende beiaard met muziek van klassiek tot dance-trance trekt duizenden bezoekers (zie hier meer info over haar show).
Leuk om te weten…
Vroeger had iedere zichzelf respecterende stad een beiaard. Het exemplaar op het Roermondse stadhuis telt 49 klokken die in totaal 1.883 kilo wegen. De kleinste klok heeft een doorsnede van 16 centimeter en weegt 9 kilo. De grootste klok is 78 centimeter in doorsnede en weegt 270 kg. Ze noemen dit een middelzware beiaard. Het mooie van dit carillon is dat de klokken relatief laag in het stadhuistorentje hangen. Hierdoor kan Rosemarie makkelijk samenspelen met een harmonie, DJ, bigband of taptoe.
Klokken- en beeldenspel
Als je beiaard zegt, zeg je ook geschiedenis. We ontkomen er niet aan om ook hier iets over te schrijven. Leon: “In 1982 bestond Roermond 750 jaar. Op initiatief van de Junior Kamer Roermond kreeg de jarige stad een beiaard. Het carillon raakte helaas verwaarloosd en speelde niet meer. Toen in 1992 Jan Daniëls, de toenmalige burgemeester, aftrad wilde hij geen cadeaus, maar geld voor het carillon. Er is ongeveer 300.000 gulden opgehaald. Dit geld is gebruikt als kapitaal voor de stichting die de exploitatie en het beheer van het carillon doet. Het klokkenspel is helemaal opgeknapt en er is een beeldenspel bijgekomen van kunstenaar Joep Nicolas van Ronkenstein uit Reuver. Het beeldenspel – alweer 30 jaar in bedrijf – is nu aan zijn eerste, grote revisie toe wat financieel een grote uitdaging is voor de stichting.”
“Iedereen die niet uit Roermond komt, gaat op zaterdag rond het middaguur naar boven staan kijken in een halve cirkel. En ze maken dan foto’s van de draaiende beelden. Daar willen we meer ‘schwung’ aan geven.”
Van links naar rechts: de figuren van de stadsbeiaard
De nar – een stad van vastelaovendsgekken
De kleermaker – Roermond was een lakenstad
De papierschepper – symboliseert de rijke papierindustrie
De bisschop – Roermond is sinds 1559 een bisschopsstad
De vorstin – de enige vrouwelijke heerser van Roermond
De bouwmeester – de wereldberoemde architect Pierre Cuypers
De orgeldraaier – Roermond was en is een stad van kermisexploitanten
De smid – God van het vuur en van het smeedwerk
Unieke projecten
De beiaard heeft een toeristische aantrekkingskracht. Leon vertelt: “Iedereen die niet uit Roermond komt, gaat op zaterdag rond het middaguur naar boven staan kijken in een halve cirkel. En ze maken dan foto’s van de draaiende beelden. Daar willen we meer ‘schwung’ aan geven. Want het is jammer dat alleen de oudere generaties én toeristen van de muziek genieten. Je kunt er veel meer mee. Samen met Rosemarie kunnen we er iets heel moois van maken. Zij draagt artistieke ideeën aan die we samen met de stichting uitwerken en uitvoeren.” De stadsbeiaardier glundert helemaal als ze vertelt: “In Roermond kunnen we unieke projecten neerzetten die nog nergens anders gebeuren.” Het is helaas nog te vroeg om een tipje van de sluier op te lichten. Maar Rosemarie en Leon beloven dat we snel iets zullen horen.
Wil jij Rosemarie live aan het werk zien?
Dat kan. Op zaterdagen kun je de beiaard en Rosemarie bezoeken. Er is een lift, mocht je geen trappen kunnen lopen. Wil je dat graag? Neem dan van tevoren contact op (via secretariaat@stadsbeiaardroermond.nl). Ook organiseert het VVV-kantoor 3 zondagen per jaar rondleidingen. Dit jaar is dat op 21 april, 30 juni en 6 oktober van 14.00 uur tot 15.30 uur (zie hier meer info over de rondleidingen).
...meer verhalen van De Remunjse Connectie
Er zijn nog veel meer boeiende verhalen te lezen van De Remunjse Connectie. Scroll vooral verder en kom meer te weten over de andere recente ontwikkelingen in Roermond en omgeving.
Meld je aan voor De Remunjse Connectie
Ben je nog geen abonnee van De Remunjse Connectie? Meld je dan vandaag nog gratis aan en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen in Roermond. Ontvang iedere 10 weken een bomvolle nieuwsbrief met ‘inside stories’, interviews én carrièrekansen in de regio.