Musea en monumentenroute in Roermond

Stel zelf je musea en monumentenroute samen met onze tips en ontdek de rijke en vooral erg interessante historie van Roermond. Overal in de stad zie je prachtige oude gebouwen en mooie gevels. Ze zijn gelukkig erg fotogeniek! Onze aanraders staan hieronder in een handige plattegrond voor jou opgenomen en worden eronder kort toegelicht.

In Roermond ben je voor een dagje cultuur snuiven zeker op het goede adres!

Overzicht van musea en monumenten in Roermond

Historiehuis

Neerstraat 11

Cuypershuis

Pierre Cuypersstraat 1

Munsterkerk

Munsterplein

Sint-Christoffelkathedraal

Grote Kerkstraat 2

De Rattentoren

Grote Kerkstraat 19

Stadhuis en Carillon

Markt 31

Monumentale panden Markt

Markt

Caroluskapel

Swalmerstraat 100

Monumentale panden Voorstad

Voorstad

Stenen Brug

Stenen Brug

Synagoge

Hamstraat 20

Museum Asselt

Pastoor Pinckerstraat 26A

Kapeller Kwartier

Parklaan 1, 6045 BS Roermond, Nederland

't Oude Kerkhof

Weg langs Het Kerkhof 1A

Historiehuis Roermond

De geschiedenis van Roermond is anders dan die van de meeste steden in Nederland. Wist je bijvoorbeeld dat Roermond de hoofdstad van Gelderland is geweest en dat het in handen is geweest van o.a. Spanjaarden, Fransen, Oostenrijkers en Belgen? Wandel het Historiehuis binnen en laat je verrassen. Dit museum ligt midden in Roermond op Neerstraat 11, in het gebouw waar ook de bibliotheek is gevestigd. Het Historiehuis is dagelijks geopend (feestdagen uitgezonderd) en de toegang is gratis.

Tip: Door het jaar heen zijn er diverse exposities in het souterrain.

Ontdek het Historiehuis in Roermond
Bezoek Historiehuis Roermond

Het Cuypershuis

De beroemde architect Pierre Cuypers is in 2021 100 jaar geleden overleden, zijn werk is in Nederland nog op vele plekken te bewonderen. Zo ook in Roermond, zijn geboortestad. In Roermond restaureerde hij de Munsterkerk en bouwde hij de Kiosk op het Munsterplein, de Teekenschool en zijn woonhuis en werkatelier. Zijn voormalige woonhuis en werkatelier vormen nu het Cuypershuis, een eigentijds museum omtrent hem.

Bezoek het Cuypershuis

De Munsterkerk

De Onze Lieve Vrouwe Munsterkerk op het Munsterplein in Roermond is één van de mooiste overblijfselen van de romaanse bouwkunst in Nederland. Je mag het niet missen op je musea en monumentenroute. Deze kerk staat al 800 jaar in Roermond en is in de loop van de jaren verbouwd en gerestaureerd. Vandaar dat de westelijke zijde van de kerk gotische kenmerken heeft en de oostelijke zijde kenmerken van de laat-romaanse stijl. Bij het altaar in de Munsterkerk staat een bijzonder praalgraf: het eerste dubbelpraalgraf van man en vrouw samen. In dit praalgraf rusten graaf Gerard IV van Gelre en zijn vrouw Margaretha van Brabant. Het grafmonument is door de ouderdom en stijl erg uniek in Nederland.

Meer over de Munsterkerk
Abdijtuin Munsterkerk Roermond

De Sint Christoffelkathedraal

In de bisschopsstad Roermond staat de kathedraal aan de Markt, in het centrum van de stad. Daar staat de zetel van de bisschop; de cathedra. In de Sint Christoffelkathedraal kun je bijzondere beelden, schilderijen, grafstenen, grafmonumenten, het orgel en de kleurrijke en prachtige glas-in-lood ramen bekijken. Ook dit monument is echt een aanrader op je route.

Meer over de Sint Christoffelkathedraal
Sint-Christoffelkathedraal

Rattentoren

De Rattentoren is een overblijfsel van de vestingwerken van Roermond. Dit zijn de muren die rondom Roermond zijn gebouwd in de 14e eeuw. Later heeft zich in de Rattentoren het poppentheater gevestigd. Op de bovenste verdieping is een expositie te bewonderen. Een maquette van Roermond als Middeleeuwse stad, met meer dan 40 poppetjes, geeft een unieke kijk op het leven tijdens de Middeleeuwen.

Op dit moment is de Rattentoren helaas gesloten.

Meer over de Rattentoren
Rattentoren in Roermond

Synagoge Roermond

Daar waar je het niet verwacht, ligt midden in een winkelstraat (de Hamstraat) een synagoge.

Deze synagoge is opgericht in 1853 en is gelegen achter twee winkelpanden. Middels de blauwe deur kom je uit in een gang die leid naar de eigenlijke synagoge. Op de Hamstraat zie je boven de blauwe deur op de gevel de davidster met daaronder de tien geboden.

De synagoge (een Rijksmonument)  is in 1953 opnieuw gebouwd, nadat deze tijdens de Tweede Wereldoorlog werd verwoest. Sinds 1990 wordt de synagoge niet meer actief gebruikt, gezien de Joodse gemeenschap te klein was geworden.

In de maanden juli & augustus kun je de synagoge elke zaterdag gratis bezoeken tussen 14.00 en 17.00 uur.

Meer informatie
Bezoek Synagoge Roermond

Museum Asselt

Op een unieke locatie, gelegen aan de Maas bij het Rozenkerkje (St. Dionysiuskerkje) in Asselt, krijg je in Museum Asselt een uniek kijkje in de geschiedenis van Asselt en omgeving.
Deze geschiedenis ontdek je a.d.h.v.: archeologische (bagger) vondsten uit Asselt en de directe omgeving, historische collectie met  diverse objecten van Asselt en Swalmen, gebruiksvoorwerpen als handgereedschap, werktuigen voor in huis, tuin of op het land, wapens en munten.

Openingstijden: elke zondag van 7 april t/m 13 oktober geopend van 14.00 tot 17.00 uur.

Bezoek museum Asselt
Museum Asselt

Kapeller Kwartier

Als liefhebber van geschiedenis en cultuur is het bezoek aan het Kapellerkwartier de moeite waard. Dit is weliswaar geen overdekt museum, maar eigenlijk een museum in de buitenlucht. Gezien vanuit het centrum van Roermond, ligt het Kapeller Kwartier aan het einde van de mooie Kapellerlaan. Aan het einde van die laan zie je de Kapel in ’t Zand liggen met de kenmerkende processiegang. Het Kruiswegpark (met 14 staties van de kruiswegroute) en ’t Oude Kerkhof (een van de oudste begraafplaatsen in Nederland met o.a. het bekende ‘graf met de Handjes’) liggen op loopafstand.

Meer over het Kapellerkwartier
Graf met de handjes Roermond

Ontdek de Stolpersteine in Roermond met een audiotour

Stolpersteine is het Duitse woord voor struikelstenen. In Roermond kom je op 33 locaties deze stenen tegen ingemetseld in de stoep voor de vroegere woonhuizen waar gedeporteerden Joden hebben gewoond. De Stolpersteine zijn 10×10 cm groot en hebben een messing plaatje. Op dit messing plaatje staat de naam van de gedeporteerde en zijn of haar geboortedatum, de deportatiedatum en plaats en datum van overlijden getanst. In maart 2019 is de eerste Stolpersteine in de Luifelstraat in Roermond. Inmiddels zijn er meer dan 90 Stolpersteine in de gemeente Roermond. Luister al wandelend naar de indrukwekkende verhalen die achter de Stolpersteine schuilgaan.

Alles over de Stolpersteine in Roermond
Stolpersteine Roermond

Roermondjes Full of Stories app

Ontdek al wandelend de verrassende verhalen van Roermond! De perfecte manier om echt álles over Roermond te ontdekken, zijn de 20 Roermondjes, verspreid door de hele stad. Zij vertellen je verhalen over de cultuur, de geschiedenis en de bruisende stad zelf. De bijbehorende Roermondjes Full of Stories app laat je nog meer zien over de locaties.
Dit is geen vastgelegde route, dus je kunt deze plekken in je eigen tempo en in eigen volgorde bezoeken. Het is wel mogelijk om je route helemaal uit te stippelen met behulp van de kaarten die je op de 3 Roermondjes banken vindt of hier online.

Roermondjes Full of Stories app
Roermondjes, full of stories