Geschiedenis van Roermond

De Limburgse stad Roermond (Limburgs: Remunj) ligt aan de samenvloeiing van de rivieren de Roer en Maas en kreeg in 1232 stadsrechten. Dankzij de scheepvaart op de Maas werd Roermond in 1441 lid van de Hanze en was Roermond een belangrijke handelsstad. Invloeden van die tijd zie je nog steeds terug in de binnenstad. De beroepen die destijds werden uitgeoefend of activiteiten die plaatsen vonden, zie je terug in de huidige straatnamen: Schoenmakersstraat, Bakkerstraat en de Varkensmarkt.

Voorstad St Jacob Roermond

Roermond was één van de hoofdsteden van het Hertogdom Gelre. Dit was voor Roermond een belangrijke positie en zie je nog terug aan het Prinsenhof (Pollartstraat 8) dat bijna paleisachtig is.

Door de eeuwen heen is Roermond bestuurd door vijf verschillende landen: Spanje, Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland en vervolgens het Koninkrijk der Nederlanden. Wie goed kijkt ziet nog invloeden van deze heersers terug in de Roermondse binnenstad.

Abdijtuin Munsterkerk Roermond

Bisschopsstad

Roermond is sinds 1559 een bisschopsstad. Het Bisdom Roermond is één van de zeven bisdommen in Nederland en komt overeen met de grenzen van de Provincie Limburg.

In de Sint-Christoffelkathedraal staat de zetel (cathedra) van de bisschop van Roermond Mgr Dr. Ron van den Hout. Deze kathedraal dankt zijn naam aan de patroonheilige Sint-Christoffel (betekent Christusdrager). Sint Christoffel is de patroonheilige van o.a. de reizigers, de pelgrims én de bewoners van de stad Roermond. Door Roermondenaren wordt het beeld liefkozend ‘Sjtuf’ genoemd.

Ontdek de Sint-Christoffelkathedraal
Sint Christoffelkathedraal Roermond

Dr. Pierre Cuypers

Verreweg de beroemdste Roermondenaar is de architect/ontwerper dr. Pierre Cypers. Zijn invloed is op veel plaatsen in de binnenstad terug te zien, zoals de sierlijke (muziek) Kiosk op het Munsterplein (waar nog steeds in de weekenden concerten worden gegeven), de Munsterkerk en het Cuypershuis.

Als architect, rijksbouwmeester, ontwerper en projectontwikkelaar heeft hij veel kerken en gebouwen in Nederland en het buitenland op zijn naam staan. Zijn meest bekende werken in Nederland zijn het Rijksmuseum, het Centraal Station van Amsterdam en de troon in de Haagse Ridderzaal.

Meer over Pierre Cuypers
Pierre Cuypers beeld Roermond

Historiehuis

Wil je meer ontdekken over de geschiedenis van Roermond? Bijvoorbeeld over de Romeinse oorsprong, de heksenverbranding, de moord op de Kartuizers door legers van Willem van Oranje of over haar rol als bisschopsstad. Breng dan een gratis bezoek aan het Historiehuis (in het gebouw van de Bibliotheek, Neerstraat 11).

Bezoek-Historiehuis-Roermond

Ontdek met een app meer over de geschiedenis van onze stad

De perfecte manier om echt álles over Roermond te ontdekken, zijn de 20 Roermondjes, verspreid door de hele stad. Zij vertellen je verhalen over de cultuur, de geschiedenis en de bruisende stad zelf. De bijbehorende Roermondjes Full of Stories app laat je nog meer zien over de locaties.
Dit is geen vastgelegde route, dus je kunt deze plekken in je eigen tempo en in eigen volgorde bezoeken. Het is wel mogelijk om je route helemaal uit te stippelen met behulp van de kaarten die je op de 3 Roermondjes banken vindt of hier online.

Meer over de Roermondjes Full of Stories app
Roermondjes, full of stories

Nog meer ontdekken over de rijke geschiedenis van Roermond?
Dat kan! Check hieronder onze tips.

Bezienswaardigheden in Roermond

Ontdek de bezienswaardigheden in Roermond!

Stolpersteine Roermond

Ontdek de Stolpersteine in Roermond.

Musea en monumentenroute Roermond

Stel zelf je musea en monumentenroute in Roermond samen met onze tips!

Cuypershuis Roermond

Ontdek hét museum over de Roermondse architect/ontwerper Pierre Cuypers

Munsterkerk Roermond

Ontdek hier alvast meer over de Munsterkerk.

Sint-Christoffelkathedraal Roermond

Alles over de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond!

Kapeller Kwartier Roermond

Kapeller Kwartier: voor liefhebbers van cultuur en geschiedenis.