Het succes van de MuziekloodZ

Eddie Claessens: Van altijd en overal op tikken tot drumdromen realiseren

Dol op drums en muziek. En dat zijn hele leven al. Wat begon als ‘overal op tikken’ groeide uit tot de MuziekloodZ, een bruisende muziekschool in Roermond. Met zijn energieke aanpak en liefde voor muziek inspireert hijzelf wekelijks zo’n 85 leerlingen op de drums. Ontdek het verhaal achter het succes van Eddie Claessens uit Roermond.

Lees het verhaal van Eddie Claessens
Eddie Claessens van de MuziekLoodz Roermond

“Ik tikte overal op”
Eddie was al jong gefascineerd door de drums. “Ik tikte altijd overal op. En niet omdat ik zenuwachtig was”, vertelt hij met een glimlach. Zijn liefde voor het drummen ontstond niet zomaar. Als kind zong hij in het kinderkoor van Herkenbosch en keek hij vol bewondering naar de drummer Bart. “Hij was alles wat ik graag wilde zijn. Hij had lang haar en ik (nog) niet. En hij drumde dus.” Iedere vrijdagavond stond de drummer in de dop vroeg klaar om samen met Bart het drumstel op te bouwen, in de hoop dat hij iets van hem zou leren. En dat gebeurde. Al moest Eddie er wel een beetje voor slijmen, geeft hij eerlijk toe.

Drumtalent en -hart
Toen Bart stopte, nam Eddie vol enthousiasme achter de drums plaats. Ook bij het jongerenkoor nam hij later de stokken over. Op de middelbare school in Roermond kwam hij in contact met andere muzikanten en begon hij in bands te spelen. “We mochten ook een keer in Roermond spelen. Eens over de grenzen van Herkenbosch. Daar waren we heel trots op. En daarna heeft het ons nog veel verder gebracht. Ook in Paradiso bijvoorbeeld.” Het werd steeds duidelijker waar zijn talent en ook zijn hart lag.

Hij bleef drummen
Toch liep het niet helemaal zoals je zou verwachten. “Ik had maar één idee over een vervolgopleiding na de havo: studeren aan het conservatorium.” Hoewel hij werd toegelaten, zat er één maar aan. Zonder vooropleiding was de toelating voorwaardelijk en dat zag Eddie niet zitten. “Dan niet”, besloot hij, en hij koos ervoor om Engels te gaan studeren. Maar zijn liefde voor muziek doofde niet. Nee, hij bleef drummen.

Eigenaar van Drums4Fanatics
Op zijn dertigste kreeg hij de kans om drumlessen te geven bij drumschool Drums4Fanatics. “Ik vond dit zo leuk en kon het blijkbaar zo aardig – ook volgens mijn leerlingen – dat ik er steeds meer lessen ging geven”, herinnert hij zich. Toen de eigenaar vertrok naar Amerika in 2012 nam Eddie de drumschool over. Het was het begin van een nieuwe fase in zijn leven.

“Iedereen die bij ons drum-, gitaar- of zangles neemt, is dat halfuur met zijn of haar instrument bezig, maar ook even niet met werk of school. Een lichtpuntje in de week”.

De MuziekloodZ was geboren
De drumschool werd groter en groter. Na 5 jaar besloot Eddie een leegstaande loods aan de Dr. Philipslaan in Roermond te gaan huren. Met meer plek en meer mogelijkheden. Na de verbouwing begonnen ook bands uit Roermond en omgeving in zijn loods te repeteren en er werden gitaar- en zanglessen aangevraagd. “Ik dacht: dan moet ik er maar een muziekschool van maken.” Op dat moment repeteerden er verschillende bands in de 3 repetitiestudio’s en werden er naast drumlessen ook zang- en gitaarlessen door andere docenten gegeven. Ook wordt De MuziekLoodZ gebruikt als opnamestudio: Flamingoshack Recording Studio. Deze studio heeft inmiddels een aantal albums op haar naar naam gezet. In 2023 breidde Eddie zijn bedrijf verder uit met een tweede loods, naast de eerste. Hier richtte hij 2 repetitieruimtes in. “Onze bezoekers variëren. Er zijn bandrepetities, opnames, muzieklessen, bedrijven en particulieren kunnen ook percussieworkshops volgen of een training houden in een inspirerende setting. En een compleet bedrijfsfeest geven”, vertelt Eddie enthousiast. Samen vormen de twee loodsen de MuziekloodZ, een plek waar muziek centraal staat.

‘Kuite’ of Rockacademie
Eddie geeft zelf les aan zo’n 85 leerlingen per week. En ongeveer 40 mensen krijgen van andere docenten les in drums, gitaar en zang. “Mijn filosofie is: we kijken naar de persoon. En daar passen we onze lessen op aan. Iedere les is maatwerk of het nu gaat om een kind van 3 of een volwassene van 71. Sommigen willen gewoon ‘kuite’ (Limburgs voor een beetje spelen voor de fun), anderen willen zich klaarstomen voor de Rockacademie”, legt hij uit. Voor Eddie is muziek een middel om jezelf te uiten. “Iedereen die bij ons drum-, gitaar- of zangles neemt, is dat halfuur met zijn of haar instrument bezig, maar ook even niet met werk of school. Een lichtpuntje in de week. Dat ik dit mag doen vind ik hartstikke sjiek.” Zijn aanpak is uniek. Daarnaast waan je je in een strandtent, niet in een klinisch leslokaaltje. Een echte rock-en-roll-plek met een rock-en-roll-Eddie achter de kit… aan het roer, bedoelen we natuurlijk.

“Muziek draagt bij aan gezelligheid, precies wat Roermond nodig heeft. En dat zie je bij de vele events die er zijn”.

Drumschool en Limburg op de kaart
Het succes van de MuziekloodZ is niet onopgemerkt gebleven. De afgelopen 3 jaar is de school en Eddie door het drummagazine De Slagwerkkrant benoemd als Drumschool en Drumleraar van de Benelux. “Dat doet wel wat met je”, merkt Eddie trots op. “Het is tof dat ze hier in de regio maar ook in de rest van het land zien dat we ook in Roermond veel muziek maken en goed bezig zijn. De grote Cesar Zuiderwijk (Golden Earring) en anderen weten me inmiddels te vinden. Gaaf dat mijn drumschool én Limburg op de kaart staan.”

Nóg bruisender Roermond
Ondanks al het succes blijft de geboren Herkenbosschenaar nuchter. Hij speelt zelf in 5 bands (Kelvin Zhero, Death Row Delta, Typical Tina, Classic Rock Experience en Folsom Prison Crew) en geniet van het maken van muziek. En het mooie is dat hij ook zo’n 25 bands elke week de kans geeft om beter te worden en elkaar te ontmoeten in zijn MuziekloodZ. Dat vindt hij belangrijk. Daarom is Eddie ook voorzitter van Roermond in Tune. De stichting organiseert jamsessies en optredens in Roermondse kroegen. “Muziek draagt bij aan gezelligheid, precies wat Roermond nodig heeft. En dat zie je bij de vele events die er zijn. Mooi. Zo hebben wij ook het straatmuzikantenfestival georganiseerd in opdracht van We Are Roermond. In juli en augustus vulden iedere weekenddag 2 muzikanten uit de regio de binnenstad met muziek.” Zo draagt Eddie samen met alle medewerkers van Roermond In Tune bij aan een nóg levendigere en bruisendere stad.

Nog maar 1 droom
En zijn droom? Die is grotendeels uitgekomen. “De beste en leukste drumschool in de regio is al redelijk gelukt”, geeft Eddie toe. “Nu wil ik alleen nog wereldberoemd worden met mijn bands. Dat is mijn enige droom nog”, knipoogt hij. “Zonder gekheid. Samen de muzikanten en bands verder brengen, daar word ik erg blij en trots van!”

Nieuwsgierig naar de MuziekloodZ? Ga eens kijken naar een jamsessie of optreden. Houd dus de website in de gaten: www.drums4fanatics.nl.

Ontdek meer boeiende verhalen uit de regio!

...meer verhalen van De Remunjse Connectie

Er zijn nog veel meer boeiende verhalen te lezen van De Remunjse Connectie. Scroll vooral verder en kom meer te weten over de andere recente ontwikkelingen in Roermond en omgeving.

Hoe een wereldreiziger een kunst- en cultuurambassadeur werd

Niet veel mensen maken in hun carrière een draai van 180 graden, maar Gert-Jan Hox wel. Na een indrukwekkende mediacarrière – hij hielp The Voice uitgroeien tot een wereldwijd succes…

De magie van het leven zit in de moeilijke momenten

Ze zoekt de grenzen op. Niet alleen die van zichzelf, ook die van anderen. In een wereld waar comfort vaak de norm is, daagt Paula van Dommelen je uit om…

The place to be voor wonen, werken en recreëren: Weerstand Roermond

De nieuwe hotspot Weerstand Roermond krijgt steeds meer vorm. Waar ooit door Philips-medewerkers fietsdynamo’s, weerstanden en tv’s werden gemaakt bruist het weer. Festivals zoals Open Air en Festilaovend waren een…

Hoe een moederdagconcert leidde tot Big Band Boesten

Zeg je in Roermond muziek, dan heb je het al snel over Big Band Boesten. Al bijna 45 jaar is de bigband onder leiding van Hub Boesten een begrip in…

ROCKWOOL is op weg naar netto nul CO2-uitstoot

Duurzaam leven, werken en produceren. Iedereen is ermee bezig. Zo ook ROCKWOOL Roermond. De fabriek wordt vaak gezien als ‘minst duurzame jongetje van de klas’, maar is al vele jaren…

De beiaard is cool met DJ en lichtshow

Stel je eens voor: een zonnige zaterdagmiddag in Roermond. Je loopt over de Steenweg, Grote Kerkstraat of Marktstraat en hoort plotseling de klanken van Europapa. Je volgt het geluid en…

Het is absoluut een voordeel om Limburgse te zijn

Roermond gaf Yolanda Hoogtanders altijd al een gevoel van thuiskomen. Vroeger wanneer ze via het spoor op weg was van het westen naar haar geboorteplaats Echt. De jaren daarna toen…

Freestylen en panna´s als uitlaatklep en inspiratiebron

Hij heeft bijna 3 miljoen volgers op TikTok, maar Roermondenaar Abdessamad `Appie´ Aurag heeft verder eigenlijk een vrij normaal leven. Een bekendheid zijn is niet zijn motivatie, maar wel om…

Kunst en dromen zonder grenzen

Daniël Heynen uit Roermond is grafisch vormgever én een kunstenaar boordevol talent. Op vrijdagmiddagen, in weekenden en ’s avonds tovert hij zijn ideeën om tot kunstwerken. Met sjablonen en patronen…
Blijf op de hoogte van alle Roermondse ontwikkelingen

Meld je aan voor De Remunjse Connectie

Ben je nog geen abonnee van De Remunjse Connectie? Meld je dan vandaag nog gratis aan en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen in Roermond. Ontvang iedere 10 weken een bomvolle nieuwsbrief met ‘inside stories’, interviews én carrièrekansen in de regio.

Aanmelden voor De Remunjse Connectie
De Remunjse Connectie logo